Алберт Айнщайн е един от най-великите физици в историята. Но в

...
Алберт Айнщайн е един от най-великите физици в историята. Но в
Коментари Харесай

Тайната на Лизерл: Защо Айнщайн крие единствената си дъщеря цял живот?

Алберт Айнщайн е един от най-великите физици в историята. Но в продължение на години елементи от персоналния му живот остават скрити - в това число фактът, че е имал дъщеря на име Лизерл Айнщайн.

Защо Лизерл е била защитавана в загадка? Защото е извънбрачно дете. През 1901 година Милева Марич, студентка по физика и математика при Айнщайн в Цюрихската политехника, напуща учебното заведение и се завръща вкъщи в Сърбия, като на идната година ражда щерка. През 1903 година Айнщайн и Марич се женят.

Но тогава Лизерл Айнщайн мистериозно изчезва . Тя остава скрита дълго време след гибелта на Марич и Айнщайн през 1948 година и 1955 година Едва след откриването на лични писма сред двамата родители през 1986 година биографите на Айнщайн научават, че Лизерл въобще съществува.
 Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн
Мистерията на забравеното дете на Алберт Айнщайн

Лизерл Айнщайн е роден на 27 януари 1902 година в град Уйвидек в тогавашното Кралство Унгария в Австро-Унгария, а през днешния ден част от Сърбия. Това е съвсем всичко, което откривателите знаят сигурно за нейния живот.



Тя била защитавана в загадка толкоз добре, че историците не научили за дъщерята на Айнщайн чак до 1986 година През същата година се появили ранни писма сред Алберт и Милева. Изведнъж учените открили препратки към щерка на име Лизерл.

На 4 февруари 1902 година Алберт Айнщайн пише на Милева Марич: „ Бях уплашен, когато получих писмото на татко ви, тъй като към този момент бях заподозрял някакви проблеми. “

Милева преди малко е родила първото дете на Айнщайн, щерка, която наричат Лизерл. По това време Айнщайн живее в Швейцария, а Марич се е върнала в родния си град в Сърбия.

„ Здрава ли е и плаче ли към този момент вярно? “ желае да знае Айнщайн. „ Какви дребни очи има тя? На кого от нас двамата наподобява повече? “

Въпросите на физика не престават и не престават. Накрая той сподели: „ Обичам я толкоз доста, а даже още не я познавам! “



Алберт пита Милева: „ Не може ли да я снимате, откакто сте още веднъж изцяло здрави? “ Очевидно бащата е разчувствуван от появяването на наследницата си на бял свят, тъй като той помоли обичаната си да нарисува бебето и да му изпрати рисунката.

„ Тя сигурно към този момент може да плаче, само че да се смее ще се научи доста по-късно “, размишлява Айнщайн метафизичен. „ В това се крие една дълбока истина. “

Но когато Милева се връща при Алберт в Берн, Швейцария, с цел да се омъжи за него през януари 1903 година, тя не довежда със себе си дребната Лизерл. Детето наподобява изчезва от всички исторически записи. Лизерл Айнщайн на процедура е превърната в фантом. Всъщност нито едно писмо, датирано след 1903 година, не съдържа името Лизерл.

В търсене на Лизерл Айнщайн

Когато учените схващат, че Алберт Айнщайн има щерка на име Лизерл Айнщайн, стартира трескаво търсене на информация за нея. Но историците не могат да намерят акт за раждане на детето. Няма нито един медицински картон, нито пък смъртен акт.

Дори името „ Лизерл “ евентуално не е същинското ѝ име. Алберт и Милева загатват по друг метод в писмата си „ Лизерл “ и „ Хансерл “, общи немски умалителни имена, когато приказват за желанията си да имат момиче или момче.
 image2_16x9.png Хороскопът за ЮНИ: Месец за безредици и нови очаквания На фокус
Оставени с мистерията, историците се пробват да съберат улики за случилото се с дъщерята на огромния академик.

Алберт Айнщайн и Милева Марич не са били женени, когато се е родила Лизерл. Бременността попречила на плановете на Милева. Тя била единствената жена в класа на Айнщайн в Цюрихската политехника. Но откакто научила за бременността си, Милева се отдръпнала от програмата.



Семейството на Алберт в никакъв случай не е одобрявало сръбкинята. „ Докато станеш на 30, тя към този момент ще е остаряла магьосница “ , предупреждавала го майката на Айнщайн за дамата, която в действителност е единствено три години по-възрастна от него.

Въпреки опасенията на фамилията си Алберт се дами за Милева. Но едвам откакто оставя Лизерл в Сърбия, където фамилията на Милева се грижи за нея.

Айнщайн е имал претекст да скрие извънбрачната си щерка и евентуално не е взел това тежко решение с лекост. Тъй като работи в швейцарско патентно ведомство, едно извънбрачно дете може да спре кариерата му, още преди да е почнала.

Последното споменаване на Лизерл в писмата на Айнщайн е от септември 1903 година „ Много скърбя за това, което сполетя Лизерл “ , пише Алберт на Милева. „ Толкова е елементарно да имаш трайни последствия от скарлатина. “

Момиченцето явно се е разболяло от скарлатина на към 21 месеца. Но писмото на Айнщайн допуска, че тя е оживяла. „ Само това да мине “, пише той. „ Като какво е записано детето? Трябва да вземем защитни ограничения, с цел да не зародят проблеми за нея по-късно. "

Оскъдните улики оставили учените с две теории: или Лизерл е умряла като дете, или я дават за осиновяване.

Какво се случва с Лизерл Айнщайн?

През 1999 година писателката Микеле Закхайм разгласява книгата си " Дъщерята на Айнщайн: Търсенето на Лизерл ". След години, прекарани в търсене на улики и интервюиране на сърби по отношение на родословните им дървета, Закхайм развива доктрина.

Според писателката Лизерл е родена с незнайни увреждания в развиването. Милева Марич оставя Лизерл при фамилията си, когато пътува до Берн, с цел да се омъжи за Алберт. Тогава, няколко месеца преди втория си рожден ден, Лизерл умира.

Възможно е Алберт, толкоз припрян за фотография на щерка си, в никакъв случай да не е срещал Лизерл Айнщайн. Той сигурно в никакъв случай не я е споменавал в писмен тип след 1903 година



Също по този начин е допустимо Алберт да е скрил Лизерл от фамилията си. Въпреки това, няколко седмици след раждането на Лизерл, майката на Айнщайн написа: „ Тази мис Марич ми предизвиква най-горчивите часове в живота ми. Ако беше по силите ми, щях да положа всички вероятни старания да я прогоня от нашия небосвод, в действителност не я одобрявам. "

„ Има реален опит да се резервира Айнщайн като икона на хуманитаризма и положителното, само че той не е бил добър “, твърди Закхайм. „ Той е бил извънредно надарен креативен талант, само че също ужасен татко, ужасяващ човек и въобще не е бил добър към децата си. “

През 1904 година Милева схваща, че още веднъж е бременна. Тя чакала да каже на Алберт, страхувайки се от реакцията му. „ Ни минимум не съм сърдит, че бедната Доли излюпва ново пиленце “ , казва физикът на жена си. „ Всъщност се веселя за това и към този момент бях помислил дали да не се погрижа да имаш нова Лизерл. “
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Само месеци след изгубването на Лизерл Айнщайн от историческите записи, Алберт към този момент приказва за „ нова Лизерл “.

Какво се случва с нея? Независимо дали е умряла като дете или родителите ѝ са я дали за осиновяване, Лизерл сигурно е изчезнала от историята и никой не знае нищо за живота ѝ и до през днешния ден.

Алберт Айнщайн има двама сина от Милева след Лизерл. Синът му Ханс Алберт Айнщайн става прочут машинен инженер, преподавал в Бъркли, Едуард Айнщайн не се радва на добра орис - той прекарва към 30 години в лудница в Швейцария и умира на 55 години от сърдечен удар.
 Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР